CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, December 6, 2008

Mee Bakso


Mee Bakso which originated from Indonesia is very tasty, the soup is very light without much spices like Mee Soto and it goes well with chilli padi sauce..
Resipi :
250 gm mi kuning ] dicelur & ditoskan
5 keping bebola ikan
2 biji bawang merah ]
2 biji bawang putih ] dikisar halus
1 cm halia =
2 cm lengkas = dititik
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh lada hitam }
1/2 sudu teh ketumbar } dikisar
2 biji buah keras }
500 ml air
Sedikit kulit kayu manis & bunga cengkih
Garam secukup rasa
Cara Memasaknya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan2 yg telah dikisar hingga berbau wangi
2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, halia, lengkuas
3. Masukkan air dan biar ia mendidih
4. Selepas itu masukkan bebola ikan
5. Masukkan garam secukup rasa dan biarkan ia mendidih selama seminit
6. Angkat dan tuangkan kuah ke atas mee
7. Hidangkan dengan taugeh yg telah dicelur, daun sup & daun bawang, bawang goreng dan kicap cili padi
Cubalah! :-)

0 comments: